Пошук

Нітрати в овочах.

Дата: 11.04.2024 09:36
Кількість переглядів: 8

Фото без описуТак хочеться після довгої зими побалувати себе свіжими овочами, але, щоб не
нанести шкоду собі та близьким, особливо дітям, потрібно пам’ятати, що при
вживанні свіжих, соковитих, яскравих плодів, разом із вітамінами (а інколи і замість
них) в організм можуть потрапити і токсичні елементи, наприклад, нітрати.
Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли людство повністю відмовиться від будь-яких добрив.
При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то:

Нітрати під впливом ферменту нітратредуктази відновлюються до нітритів, які взаємодіють з гемоглобіном крові і окислюють в ньому 2-х валентний залізо в 3-х валентний. В результаті утворюється речовина метгемоглобін, який вже не здатний переносити кисень. Тому порушується нормальне дихання клітин і тканин організму
(тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин, і різко падає кількість білка. Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму. Нітрати знижують вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин. При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози. Встановлено, що нітрати сильно впливають на виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини.
Основні симптоми отруєння нітратами:
- синюшність обличчя,
- губ,
- видимих слизових оболонок, головний біль,
- підвищена втомлюваність, зниження працездатності, задишка,
- серцебиття.
Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. В легких випадках переважно відмічаються сонливість та загальна депресія. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При цьому знижується артеріальний тиск, частішає дихання, з’являється головний біль, шум у вухах, слабкість, судоми м’язів обличчя, порушується координація рухів. У важких випадках та при відсутності медичної допомоги це може закінчитися втратою свідомості, комою та смертю.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна: Первинна обробка рослинних продуктів, тобто зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.

Замочування овочів та фруктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години зменшить вміст нітратів в них на 25-30%. Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Сам відвар вживати не можна, оскільки саме в нього і перейшли шкідливі речовини. Його необхідно зливати одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні. При варінні й тушкуванні нітрати
також виділяються з паром, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.
Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день вони майже не визначаються. Також, перед вживанням високонітратної їжі, можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік, що в більшості випадків повністю запобігає утворенню нітритів. Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність (посвідчення про якість, декларація виробника; експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи, сертифікати відповідності і інш)
Виконуючи вказані рекомендації, ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь