Пошук

Ризик виникнення інсультів та інфарктів у спекотні дні

Дата: 15.07.2024 09:57
Кількість переглядів: 20

                                             Фото без опису
Літо випробовує нас на міцність: грози, зливи, вітер, непомірна спека... Хтось тішиться ласкавим літнім сонечком, а хтось знемагає від цього, страждає від високого тиску, болю у серці чи запаморочення.
Впродовж двох днів температура повітря місцями досягла максимальних значень та сягнула 32-33 С. На зміну спеки прийшли грозові дощі та зниження температури повітря до 15-20 С. Проте, як передбачають синоптики на вихідні дні температура повітря знову підвищиться до 28 С.
Ну, звісно, такі перепади температури, насамперед, відчувають люди, які страждають на гіпертонію. Власне, і здорові люди у спекотні дні часто почуваються недобре. Насамперед при цьому страждають серце та судини. Наш організм стрімко втрачає рідину, що призводить до зневоднення і, у свою чергу,
веде до згущення крові. У таких умовах серце починає відчувати сильне навантаження, адже йому доводиться проштовхувати густішу кров судинами.

На тлі цього й трапляються інфаркти, інсульти, тромбози та інші неприємності. Доказом цього служить підвищена кількість смертей в літні місяці від інфарктів та інсультів. Не рідкісні і гіпертонічні кризи, теплові напади, які трапляються безпосередньо на вулицях. Особливо погано переносять спеку люди старші 60 років, ті, хто має зайву вагу, хто страждає на захворювання серця й судин, а
також діти до шести років.

Виникнення інсульту провокують два фактори: перший - це коли різко змінюється погода, до прикладу, з дощової на спекотно сонячну, міняється атмосферний тиск, а людський організм на зміну атмосферного тиску реагує підвищенням артеріального. Відтак люди, котрі страждають на гіпертонічну хворобу, відчувають погіршення самопочуття. Другим фактором, який впливає на виникнення інсультів, є банальне зневоднення. Воно, особливо для людей старшого віку, особливо небезпечне. Від нестачі рідини в організмі звужуються судини, відтак зростає тиск, а там і до інсультного стану недалеко.

У групі ризику виникнення інсульту є ті, хто має гіпертонічну хворобу. І спекає для них провокуючим фактором. Також у зоні ризику є люди, котрі хворіють на цукровий діабет та мають порушення серцевого ритму. Влітку зростає навантаження на серце внаслідок розширення судин та відповідного збільшення частоти серцевих скорочень задля утримання необхідного артеріального тиску. Окрім того, людина втамовує спрагу, вживаючи більше рідини, яку організм втрачає через шкіру, пітніючи. Разом із потом виходять солі, необхідні для тонусу судин та нормальної діяльності головного мозку та серця, особливо калій та магній. Всі ці фактори призводять до згущення крові та підвищення ризику тромбоутворення і, як наслідок, — ризику інфарктів та інсультів. Збільшується задишка, організму не вистачає кисню, кількість якого також зменшується у повітрі. Внаслідок усіх цих факторів підвищується ризик гіпертензивних кризів та порушень серцевого ритму, особливо у людей, які фізично працюють на вулиці. Тож, в такі дні потрібно бути особливо уважними до свого здоров'я людям, які мають проблеми із серцем та судинами. Потрібно завжди мати під рукою тонометр, щоб контролювати свій тиск.

Поповнити аптечку необхідними медикаментами і тримати її завжди під рукою. Набір медикаментів у кожного пацієнта свій, але в аптечці необхідно мати: нітрогліцерин – при виникненні нападу загрудинного болю (стенокардія), препарати для зменшення тиску, призначені терапевтом або кардіологом, валокордин або корвалол – при дистонії судин. Максимально обмежте перебування на вулиці з 11 до 17 години. У цей період не працюйте на дачі або городі зігнувшись, адже це заважає вільному кровообігу.

У спеку небезпечно приймати деякі препарати. Непередбачувані наслідки можуть виникнути після прийому сечогінних препаратів, антибіотиків, деяких знеболювальних, препаратів на основі гормонів щитоподібної залози, снодійних.

То ж бережіть себе та будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь