Холера
За останні роки захворювання на холеру в Україні не було. Однак, враховуючи сьогодення, спалах цієї недуги цілком можливий.
Холера – це небезпечне захворювання, яке може спричиняти важку гостру водянисту діарею із зневодненням. Людина може захворіти на холеру після вживання їжі чи води, зараженої бактерією Vibrio cholera. Передається холера фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні
забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.
Холера вражає як дітей, так і дорослих, і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Однак, у багатьох людей захворювання минає безсимптомно або з легким чи помірними симптомами. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба зазвичай
починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Основними симптоми холери є: діарея, яка виникає раптово, до 10 разів і більше на добу. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
може бути нудота і блювота; через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все починаючи з литкових м’язів; загострення рис обличчя ,очі западають,синіють губи і вушні раковини; холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла); шкіра втрачає пружність, легко збирається у складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою(так звані «руки прачки»); задишка, різка слабість.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря! Щоб уникнути захворювання дотримуйтесь простих правил: не купуйте продукти харчування, зокрема-рибу у місця стихійної торгівлі; не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах; дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим,як брати чи готувати їжу після відвідування туалету; використовуйте чисту воду; мийте овочі і фрукти перед вживанням;
ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
Бережіть себе і будьте здорові!