Зберігання продуктів без світла.
В умовах вимушеного відключення світла, коли електроенергія може бути відсутньою протягом тривалого часу, а надворі +33 С, виникає питання зберігання продуктів. Адже при відсутності електроенергії не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова
продукція може зіпсуватися і стати небезпечною для споживання. Ось Вам декілька порад як діяти при надзвичайній ситуації, щоб захистити себе та інших від кишкових інфекцій: Використовуйте сумки-холодильники!
Існує багато різних конструкцій термосумок, але принцип однаковий. Конструкція і матеріали сумки мінімізують теплообмін. Гарячі речі важко охолоджуються, а холодні – нагріваються, тому вони ідеальні для тимчасового зберігання.
Термос для їжі
Багато хто звик, що в термос складають гаряче, щоб не охололо. Але ці прості пристрої добре справляються зі збереженням температури. Попередньо, його можна охолодити та скласти в нього необхідні продукти й поставити в прохолодне місце.
Охолодження в термопоті
Хоча термопот зазвичай використовують, щоб мати під рукою окріп, не варто забувати про його принцип роботи. Як і термос, він підтримує температуру у собі. Отже, холодне в ньому залишиться таким довше. У термопот можна налити холодну воду та помістити продукти в середину. Таким чином вони
довше будуть зберігати свою температуру.
Виносимо продукти на балкон.
Більшість квартир мають закритий або відкритий тип балконів. Якщо балкон не утеплений, то взимку він стане відмінною альтернативою холодильника.
Льох або підвал.
Найчастіше прохолодні льохи або підвали є у приватних будинках. Вони
ідеально підходять для зберігання овочів, фруктів, консервів та ін.
Зберігаємо продукти на вулиці
Такий варіант підходить для приватних будинків з огородженою ділянкою. При
температурі до +4 градусів всі продукти можна зберігати на вулицю, ретельно
упакувавши їх до цього.
Спеціальна обробка продуктів
Якщо перебої з електрикою надто часті та тривалі, а можливості перекладати
продукти з одного місця в інше немає, варто їх приготувати. М'ясо та рибу
найкраще в'ялити, сушити чи робити консерви. У такому вигляді вони
лежатимуть у відносно прохолодному місці тиждень без шкоди.
Фрукти та овочі можна сушити або зробити цукати. Після підготовки їх слід
герметично запакувати.
Зберігання молочних продуктів
Для молока потрібно підготувати чисті скляні місткості. Для відносно
тривалого зберігання його потрібно прокип'ятити з содою у співвідношенні 3 л
молока до половини чайної ложки соди та розлити по банках та опустити в
холодну воду.
Сир потрібно замотати в пергаментний папір або харчову плівку, щоб він не
підсихав. І вже у такому вигляді помістити у контейнер та опустити у воду.
Як зберегти овочі та фрукти
Насамперед слід знайти темне та максимально сухе місце. Навіть слабке сонце
їх відчутно підсушить, а через воду такі продукти швидко почнуть гнити.
Зберігати овочі та фрукти слід у відкритих ємкостях, не загортаючи в
поліетилен. При необхідності можна використовувати паперові пакети. Також
слід уникати закритих контейнерів. Сирим овочам і фруктам необхідно
"дихати". Так краще зберігати коренеплоди.
Дотримуватися кроків безпечності їжі під час надзвичайної ситуації складно,
але це запорука здоров’я вас та вашої родини.
Бережіть себе та будьте здорові!