Пошук

СЕС

Сказ

17 Липня, 2024 р., 09:30
                                     Вірусне захворювання яке при невчасному лікуванні, стає невиліковним та в 100 % випадків закінчується смертельно. В даний період, особливо, є небезпека зараження так як дикі тварини дуже близько підходять до осель жителів, які мешкають біля лісів, в гірській місцевості, а також відсутність планового відстрілу диких тварин в зв’язку з війною. Як запобігти сказу: - Вакцинувати домашніх тварин - Триматися і тримати домашніх улюбленців якнайдалі від диких тварин - Невідкладно – до появи симптомів – звертатися по медичну допомогу після потенційно небезпечного контакту з твариною. Захворіти на сказ може людина,або тварина , якщо її укусить,подряпає або обслинить пошкоджені шкірні покриви інфікована тварина. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається. На сказ можуть захворіти всі ссавці, також кажани,лисиці,собаки, коти, їжаки,білки,гризуни та інші представники фауни - потенційно можуть бути хворими на сказ. Це може бути як дика тварина, так і домашня,якщо її не вакцинувати. Що робити,якщо вас вкусив чи подряпав ссавець або на шкіру чи слизову потрапила його слина? - Ретельно (щонайменше упродовж 10-15 хвилин) промивайте місце ураження проточною водою із милом - Обробіть краї рани чи подряпини антисептиком або спиртовим розчином та накладіть асептичну пов’язку - Якщо рана сильно кровить або це артеріальна кровотеча – не гайте часу і викликайте швидку допомогу - Якнайшвидше зверніться по медичну допомогу для проведення щеплення антирабічною вакциною. У закладах охорони здоров’я КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради та КНП «Болехіська центральна міська лікарня» Болехівської міської ради визначені місця де надають антирабічну допомогу пацієнтам, які звернулися в разі укусів, подряпин ослинень тваринами. Тут же проводиться первинна обробка , та проводять курс антирабічних щеплень в разі необхідності.

Зоонози.

17 Липня, 2024 р., 09:28
                                        Що це таке зоонози? Зооноз – це інфекційне захворювання, яке має властивість передаватися людині від тварин. Зоонозними патогенами можуть бути бактерії, віруси або паразити, а також нетрадиційні збудники хвороб, які можуть передаватися людині при прямому контакті або через їжу, воду чи навколишнє середовище. Особливу небезпеку становлять харчові зоонози – серед населення вони виникають внаслідок використання харчових продуктів, отриманих від хворих тварин, при вторинному зараженні продукції тваринного походження під час заготівлі, забою, розбирання туш, холодильного зберігання та під час приготування їжі. Вкрай небезпечним харчовим зоонозом є лістеріоз – так звана «хвороба холодильника». Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами лістерія моноцитогенес. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Резервуар лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів. Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Небезпечна бактерія може бути у м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, на посуді .носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій). На щастя, сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби. Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом. Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних жінок приблизно в 20 разів вище, ніж у інших дорослих людей. А у хворих на ВІЛ/СНІД ризик того, що при зустрічі з лістеріями розвинеться лістеріоз, вищий у 300 разів. З метою профілактики зараження містеріями необхідно: - всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії.; - при вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні; - не вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину; - розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів; - мити овочі і фрукти потрібно відразу, як  ви принесете покупку додому.; - не можна різати варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м'ясо; - сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику, особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері Дотримання цих простих заходів безпеки дозволить звести до мінімуму ризик зараження лістеріозом

Цукровий діабет.

17 Липня, 2024 р., 09:26
                                        Неінфекційні хвороби, в тому числі цукровий діабет, складають для охорони здоров’я найбільший тягар. При чому запобігти їх виникненню у багатьох випадках можна дотримуючись здорового способу життя. Дуже важливою у профілактиці неінфекційних захворювань , а цукрового діабету особливо, є роль, зокрема, дотримання здорового раціону харчування, обмежувати споживання цукрів і насичених жирів; активний спосіб життя. Регулярна фізична активність допомагає знижувати ризик розвитку діабету та покращує контроль над ним для тих, хто вже хворіє; контроль рівня цукру в крові щонайменше 1 раз на рік для осіб старше 45 років та/або за наявності хоча б одного фактору ризику; контроль нормальної маси тіла;  відмова від шкідливих звичок. Основними причинами та факторами ризику, які призводять до розвитку цукрового діабету є:  генетична схильність;  надмірна вага і ожиріння;  нездорове харчування, багате солодощами і жирами;  відсутність або дефіцит фізичної активності;  зловживання алкоголем;  гестаційний діабет; вік старше 45 років Тому, якщо Ви відчуваєте    надмірну втомлюваність;  спрагу та сухість у роті;  постійний голод та збільшене споживання їжі;  зменшення ваги (у діабеті 1-го типу);  поліурія (постійні відвідування туалету для сечовипускання);  полідипсія (збільшена споживана рідини);  проблеми з зором; свербіж шкіри та подразнення- зверніться за медичною допомогою! Важливо пам’ятати що легкої форми діабету не існує. При підвищенні рівня цукру в крові більше ніж 5,5 ммоль/л починається ушкодження нервової та судинної системи, страждають очі, серце та нирки. Виникає ризик виникнення сліпоти, інфаркту, інсульту, ниркової недостатності та ін. Симптоми діабету зазвичай проявляються повільно та непомітно, людина впродовж довгих років може не знати, що вже хворіє на діабет, а високий рівень цукру крові вже змінює судини. Пам’ятаймо, що завдяки свідомості та активним діям можна запобігти розвитку цієї хвороби в майбутньому!

Гострі кишкові інфекції.

15 Липня, 2024 р., 10:50
                                     Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зокрема, найпоширеніші кишкові інфекції - це ботулізм, ротавірусна інфекція, дизентерія, сальмонельоз, гепатит А. Вони активізуються через зростання температури повітря, стихійну торгівлю, неналежне дотримання правил особистої гігієни та зберігання продуктів харчування. Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, підвищення температури тіла, слабкість і призвести до серйозних наслідків. Через систематичне відключення електроенергії все важче стає забезпечити правильне зберігання продуктів, які швидко псуються, тому ризик захворіти на ці інфекції зростає! Під час тривалих відключень електроенергії охолоджені /заморожені продукти можуть бути небезпечними для вживання. Якщо відключення триває більше 4 годин: Викиньте усі швидкопсуючі продукти ( такі м’ясо, птиця, риба і залишки їжі), що були у холодильнику Викиньте продукти із морозильної камери, якщо вони розморозилися або приготуйте їх, якщо вони знаходилися у температурі навколишнього середовища не більш ніж 2 години. Під час відключення електроенергії: Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Продукти стають небезпечними, якщо вони перебувають під впливом температури вище 5 градусів більше 2 годин Ніколи не пробуйте їжу, щоб визначити чи вона є безпечною. Якщо ви сумніваєтеся, викиньте її. Вживайте свіжі чи попередньо оброблені продукти Мийте фрукти і овочі чистою ( за потреби знезараженою чи кип’яченою) водою. Не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі Не давайте маленьким дітям не кип’ячене розливне молоко і сирі яйця. Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки, мийте посуд водою з мильним розчином після кожного використання Для оброблення сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним обладнанням. Бережіть себе та будьте здорові!

Вода в басейнах.

15 Липня, 2024 р., 10:08
                                   

Вакцинація для вагітних.

15 Липня, 2024 р., 10:05
                                          Чому необхідно вакцинуватись вагітним? Переваги вакцинації вагітних, як правило перевищують теоретичні ризики, коли ймовірність виникнення захворювання є високою, а інфекція являє собою високим ризиком для матері і дитини. Майбутні мами мають знати, що деякі інфекційні хвороби загрожують малюку вадами внутрішньоутробного розвитку чи передчасними пологами, а жінці – тяжкими ускладненнями та навіть смертю. Єдиний спосіб захистити себе і малюка - зробити всі планові щеплення від інфекційних хвороб. На сьогодні відсутні докази щодо ризику плода від вакцинації. Які саме щеплення обов'язкові для вагітних? - Особливої уваги заслуговує вакцинація вагітних від кашлюку. Кашлюк може бути смертельним для немовлят і маленьких дітей, адже дитина отримує своє перше щеплення від кашлюку в 2 місяці життя. До того часу вона не захищена від інфекції, тому важливо, щоб майбутня мама була вакцинована проти кашлюку і її антитіла отримала дитина. - Вагітні жінки, як і всі інші дорослі люди, мають кожні 10 років щеплюватися від дифтерії та правця. За відсутності щеплення навіть невагітним ці хвороби загрожують тяжким перебігом, ускладненнями. Без спеціалізованого лікування хворі у 100% випадків помирають. Тому вагітні мають двічі переконатися, що мають щеплення проти дифтерії та правця.  - Вагітна жінка, яка зробила щеплення від грипу під час вагітності, імунізує не тільки себе, але також і плід. Новонароджені рідше страждають від хвороб органів дихання в цілому і від грипу зокрема. - Щеплення проти гепатиту В, його бажано отримати до настання вагітності, але можна й будь-коли упродовж неї, звернувшись до сімейного лікаря й придбавши вакцину власним коштом.  Однак є щеплення, які є протипоказані вагітній жінці, а саме живі вакцини, оскільки вони містять живі , атенуйовані віруси та живі атенуйовані бактерії. Ці вакцини являють високий ризик для плоду, хоча насправді немає взаємозв’язку між вадами розвитку при народженні і вакцинацією вагітних. Тому випадкова вакцинація живими вакцинами зовсім не означає, що слід переривати вагітність. Пам’ятайте, вагітність є особливим станом, особливо коли захищені Ви і Ваша дитина!

Зберігання продуктів без світла.

15 Липня, 2024 р., 10:01
                                        В умовах вимушеного відключення світла, коли електроенергія може бути відсутньою протягом тривалого часу, а надворі +33 С, виникає питання зберігання продуктів. Адже при відсутності електроенергії не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися і стати небезпечною  для споживання. Ось Вам декілька порад як діяти при надзвичайній ситуації, щоб захистити себе та інших від кишкових інфекцій: Використовуйте сумки-холодильники! Існує багато різних конструкцій термосумок, але принцип однаковий. Конструкція і матеріали сумки мінімізують теплообмін. Гарячі речі важко охолоджуються, а холодні – нагріваються, тому вони ідеальні для тимчасового зберігання. Термос для їжі Багато хто звик, що в термос складають гаряче, щоб не охололо. Але ці прості пристрої добре справляються зі збереженням температури. Попередньо, його можна охолодити та скласти в нього необхідні продукти й поставити в прохолодне місце. Охолодження в термопоті Хоча термопот зазвичай використовують, щоб мати під рукою окріп, не варто забувати про його принцип роботи. Як і термос, він підтримує температуру у собі. Отже, холодне в ньому залишиться таким довше. У термопот можна налити холодну воду та помістити продукти в середину. Таким чином вони довше будуть зберігати свою температуру. Виносимо продукти на балкон. Більшість квартир мають закритий або відкритий тип балконів. Якщо балкон не утеплений, то взимку він стане відмінною альтернативою холодильника. Льох або підвал. Найчастіше прохолодні льохи або підвали є у приватних будинках. Вони ідеально підходять для зберігання овочів, фруктів, консервів та ін. Зберігаємо продукти на вулиці Такий варіант підходить для приватних будинків з огородженою ділянкою. При температурі до +4 градусів всі продукти можна зберігати на вулицю, ретельно упакувавши їх до цього. Спеціальна обробка продуктів Якщо перебої з електрикою надто часті та тривалі, а можливості перекладати продукти з одного місця в інше немає, варто їх приготувати. М'ясо та рибу найкраще в'ялити, сушити чи робити консерви. У такому вигляді вони лежатимуть у відносно прохолодному місці тиждень без шкоди. Фрукти та овочі можна сушити або зробити цукати. Після підготовки їх слід герметично запакувати. Зберігання молочних продуктів Для молока потрібно підготувати чисті скляні місткості. Для відносно тривалого зберігання його потрібно прокип'ятити з содою у співвідношенні 3 л молока до половини чайної ложки соди та розлити по банках та опустити в холодну воду. Сир потрібно замотати в пергаментний папір або харчову плівку, щоб він не підсихав. І вже у такому вигляді помістити у контейнер та опустити у воду.

Холера

15 Липня, 2024 р., 09:59
                                      За останні роки захворювання на холеру в Україні не було. Однак, враховуючи сьогодення, спалах цієї недуги цілком можливий. Холера – це небезпечне захворювання, яке може спричиняти важку гостру водянисту діарею із зневодненням. Людина може захворіти на холеру після вживання їжі чи води, зараженої бактерією Vibrio cholera. Передається холера фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Холера вражає як дітей, так і дорослих, і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Однак, у багатьох людей захворювання минає безсимптомно або з легким чи помірними симптомами. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Основними симптоми холери є: діарея, яка виникає раптово, до 10 разів і більше на добу. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму; може бути нудота і блювота; через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все починаючи з литкових м’язів; загострення рис обличчя ,очі западають,синіють губи і вушні раковини; холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла); шкіра втрачає пружність, легко збирається у складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою(так звані «руки прачки»); задишка, різка слабість. При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря! Щоб уникнути захворювання дотримуйтесь простих правил: не купуйте продукти харчування, зокрема-рибу у місця стихійної торгівлі; не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах; дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим,як брати чи готувати їжу після відвідування туалету; використовуйте чисту воду; мийте овочі і фрукти перед вживанням; ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням. Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину. Бережіть себе і будьте здорові!

Ризик виникнення інсультів та інфарктів у спекотні дні

15 Липня, 2024 р., 09:57
                                              Літо випробовує нас на міцність: грози, зливи, вітер, непомірна спека... Хтось тішиться ласкавим літнім сонечком, а хтось знемагає від цього, страждає від високого тиску, болю у серці чи запаморочення. Впродовж двох днів температура повітря місцями досягла максимальних значень та сягнула 32-33 С. На зміну спеки прийшли грозові дощі та зниження температури повітря до 15-20 С. Проте, як передбачають синоптики на вихідні дні температура повітря знову підвищиться до 28 С. Ну, звісно, такі перепади температури, насамперед, відчувають люди, які страждають на гіпертонію. Власне, і здорові люди у спекотні дні часто почуваються недобре. Насамперед при цьому страждають серце та судини. Наш організм стрімко втрачає рідину, що призводить до зневоднення і, у свою чергу, веде до згущення крові. У таких умовах серце починає відчувати сильне навантаження, адже йому доводиться проштовхувати густішу кров судинами. На тлі цього й трапляються інфаркти, інсульти, тромбози та інші неприємності. Доказом цього служить підвищена кількість смертей в літні місяці від інфарктів та інсультів. Не рідкісні і гіпертонічні кризи, теплові напади, які трапляються безпосередньо на вулицях. Особливо погано переносять спеку люди старші 60 років, ті, хто має зайву вагу, хто страждає на захворювання серця й судин, а також діти до шести років. Виникнення інсульту провокують два фактори: перший - це коли різко змінюється погода, до прикладу, з дощової на спекотно сонячну, міняється атмосферний тиск, а людський організм на зміну атмосферного тиску реагує підвищенням артеріального. Відтак люди, котрі страждають на гіпертонічну хворобу, відчувають погіршення самопочуття. Другим фактором, який впливає на виникнення інсультів, є банальне зневоднення. Воно, особливо для людей старшого віку, особливо небезпечне. Від нестачі рідини в організмі звужуються судини, відтак зростає тиск, а там і до інсультного стану недалеко. У групі ризику виникнення інсульту є ті, хто має гіпертонічну хворобу. І спекає для них провокуючим фактором. Також у зоні ризику є люди, котрі хворіють на цукровий діабет та мають порушення серцевого ритму. Влітку зростає навантаження на серце внаслідок розширення судин та відповідного збільшення частоти серцевих скорочень задля утримання необхідного артеріального тиску. Окрім того, людина втамовує спрагу, вживаючи більше рідини, яку організм втрачає через шкіру, пітніючи. Разом із потом виходять солі, необхідні для тонусу судин та нормальної діяльності головного мозку та серця, особливо калій та магній. Всі ці фактори призводять до згущення крові та підвищення ризику тромбоутворення і, як наслідок, — ризику інфарктів та інсультів. Збільшується задишка, організму не вистачає кисню, кількість якого також зменшується у повітрі. Внаслідок усіх цих факторів підвищується ризик гіпертензивних кризів та порушень серцевого ритму, особливо у людей, які фізично працюють на вулиці. Тож, в такі дні потрібно бути особливо уважними до свого здоров'я людям, які мають проблеми із серцем та судинами. Потрібно завжди мати під рукою тонометр, щоб контролювати свій тиск.

Обережно – ротавірусна інфекція!

15 Липня, 2024 р., 09:55
                                        Хоча для ротавірусної інфекції характерна зимово-весняна сезонність, проте випадки цієї недуги реєструються і влітку. Так, впродовж червня місяця зареєстровано 1 випадок захворюваності на ротавірусну інфекцію серед дитячого населення Долинської територіальної громади. Ротавірусна інфекція займає особливе місце в структурі дитячої захворюваності та смертності, особливо - у дітей раннього віку. Це високо контагіозна гостра кишкова інфекція з фекально-оральним механізмом передачі. У дітей у віці до 5 років ротавіруси є причиною важкого обезводнення. Найважчі форми ротавірусного гастроентериту спостерігаються у дітей до 6 місяців. Нерідко інфекція передається і дорослим, які контактують з дітьми, які доглядають за ними. Ротавіруси характеризуються тривалим виживанням у зовнішньому середовищі, життєздатністю в фекаліях, стійкістю до традиційно використовуваних дезінфекційних засобів. Потрапляючи в організм дитини через ротову порожнину, вони досягають тонкої кишки, активізуються протеолітичними ферментами і починають розмножуватися. Інкубаційний період при ротавірусній інфекції триває 12-24 години, але може подовжуватися до 7 діб. Потім спостерігається блювота, підвищення температури, відмова від їжі і води, діарея у вигляді багаторазових випорожнень рідкої консистенції. У переважної більшості дітей захворювання починається гостро, триває бурхливо протягом 1-2, іноді 3-4 діб. Після тимчасового поліпшення стану можливе погіршення із загостренням диспептичного синдрому. У переважної більшості хворих діарея супроводжується болем у животі різної інтенсивності, можлива анемія, збільшення розмірів печінки. Блювота виникає одночасно з діареєю, проявляється у 70-93% хворих дітей, як правило, спостерігається від 3 до 10 разів на добу і триває від 2-3 до 5-7 днів. Лихоманка з'являється з першого дня захворювання, температура тримається в межах 38 ° С від 1-го до 6-ти днів. Іноді можливі катаральні явища, ураження центральної нервової системи, які проявляються млявістю, апатією. Для ротавірусної інфекції характерно швидке поширення в колективах - в лікувальних, дитячих дошкільних установах. Вірус з кишечника, навіть після клінічного одужання може продовжувати виділятися впродовж 3 - 4 тижнів. Засоби специфічної терапії для лікування ротавірусної інфекції відсутні. На жаль, природний імунітет після перенесеного захворювання недостатньо надійний, на відміну від вакцинації, і можна хворіти кілька разів. Зменшення частоти і тяжкості захворювання у дітей раннього віку сприяє грудне вигодовування. Санітарно-гігієнічні методи профілактики, рекомендовані при всіх кишкових інфекціях, поширюються і на ротавірусну інфекцію. Це-миття іграшок, обробка та утримання в чистоті поверхонь, з якими контактує дитина, миття рук, ізоляція хворих. Дорослі в родині повинні розуміти, що при наявності у них будь-яких симптомів, мінімізувати спілкування з дітьми, так само, як і при респіраторних інфекціях. Однак найбільш ефективним методом профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація. З огляду на це, розроблена вакцина, яка довела високу ефективність. На жаль, в український національний календар вакцинація проти

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь