Пошук

СЕС

02 Квітня, 2024 р., 15:17
Щорічно працівниками Долинського відділу Калуського районного відділу Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводяться моніторингові лабораторні дослідження води з громадських криниць та каптажів на вміст нітратів. Адже цю воду використовують для приготування сумішей дітям віком до 3-х років. Так, в І кварталі проведено відбір проб води із каптажів джерела в парку м. Долини. Отримані результати показали, що хімічний склад води нешкідливий, добрі органолептичні властивості. Вода має приємний смак та запах, чиста, прозора, не містить токсичних компонентів, які впливають на стан здоров’я, є безпечною та може використовуватись для питних потреб без обмежень. Проте, проби води дещо є небезпечні в епідемічному відношенні, адже не відповідають вимогам по мікробіологічних показниках, а саме по присутності загальних коліформ в нормованому об»ємі. В цю пору року це може бути зумовлено таненям снігу, потраплянням поверхневих і стічних вод, що просочуються в грунт. На якість води позначається і час. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, пил, бруд і т. д. Дно і стіни споруди замулюються, в результаті якість води стає незадовільною. Спеціалістами відділу направлено відповідні рекомендації власнику, на балансі якого знаходяться водозабірні споруди. щодо необхідності проведення щорічного планового огляду джерела водопостачання, при необхідності проведення ремонту, чистки та дезинфекції водозабірних споруд. На виконання наказу Міністерства охорони здоров»я працівниками Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» також проводяться щоденні моніторингові дослідження якості та безпечності питної води з розподільчої мережі та контрольних точок централізованого водопроводу в населених пунктах наших громад. За результатами санітарно-хімічних та мікробіологічних досліджень питної водопровідної води, відібраної в І кварталі відхилень від гігієнічних нормативів не встановлено.
27 Березня, 2024 р., 14:54
Фахівцями Долинського відділу Калуського районного відділу постійно здійснюється моніторинг циркуляції ентеровірусів з об’єктів навколишнього середовища. Так, за результатами проведених лабораторних досліджень проб стічних вод виявлено ротавірус. Це свідчить про циркуляцію вірусу в навколишньому середовищі, що є високою ймовірністю підвищення рівня захворюваності на ротавірусну інфекцію. Також нагадуємо, що поліо-, ентеро-, ротавіруси є представниками кишкових вірусів, циркулюючи в навколишньому середовищі можуть стати причиною важкого захворювання, як поліомієліт. Акцентуємо Вашу увагу на тому ,що ротавірусна інфекція, як і всі кишкові інфекції передається фекально-оральним шляхом через контакт із забрудненими поверхнями, їжею, водою, а також через прямий контакт з інфікованою людиною. Найчастіше зараження відбувається взимку і навесні. Що таке ротавірусна інфекція і як попередити її? Ротавірусна інфекція( ротавірусний ентерит) – це захворювання, що вражає слизові оболонки ротоглотки і тонкого кишківника (ротавірусний гастроентерит, «кишковий грип» ) і є найчастішою причиною тяжкої діареї у дітей, а іноді і смертельної. Хворіють в основному діти, а особливо немовлята та діти які відвідують організовані колективи, про те випадки захворювання зустрічаються і серед дорослих. До 5-ти річного віку майже кожна дитина заражається ротавірусом принаймі один раз. Найбільш характерним проявом гострої ротавірусної інфекції є DFV синдром: діарея, лихоманка, блювота. Захворювання проявляється такими симптомами як, загальна слабкість, підвищення температури тіла, нудота та блювання, діарея( у важких випадках до 15 разів на добу тривалістю від 3-х до 8-ми діб), біль у животі (переймоподібного чи постійного характеру), іноді першіння в горлі і сухий кашель. У маленьких дітей захворювання може призвести до швидкої втрати рідини і дегідратації, що є дуже небезпечним. Найчастіше важкий перебіг спостерігається у невакцинованих дітей. Після перенесеного захворювання формується імунітет, але не стійкий тому є велика ймовірність захворіти повторно. Для діагностики ротавірусної інфекції використовують експрес-тест. Найкраща профілактика була і залишається вакцинація дітей віком від 1,5 до 6 місяців. Вакцинація не входить до календаря профілактичних щеплень, тому Вам потрібно самостійно подбати про захист Вашої дитини. Також профілактичні заходи включають: дотримання санітарно-гігієнічних правил (мити руки перед їжею,після вулиці, після вбиральні, коли руки візуально забруднені), проводити правильну кулінарну і термічну обробку їжі, вживання очищеної або кип’яченої води, ізоляція хворих та дезінфекційна обробка поверхонь. Якщо Ви у себе чи у Вашої дитини запідозрили схожі симптоми захворювання, не гайте часу, а негайно зверніться за медичною допомогою до свого сімейного лікаря чи найближчого медичного закладу! Будьте здорові!
26 Березня, 2024 р., 08:47
   У рамках проведення Всеукраїнської   програми з ментального здоров’я «Ти як?» начальником Долинського відділу   Державної установи « Івано-Франківський   обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства   здоров’я України» Юліаною Коник   проведено зустріч з медичними   працівниками КНП «Вигодська міська   багатопрофільна лікарня» Вигодської   селищної ради. Одним із завдань зустрічі   було заохотити працівників закладу   турбуватися про власне психічне здоров’я   і самопочуття, адже 5-7% населення світу   потерпає від професійного вигорання.   Цей показник серед медичних працівників   становить 75%.Тому темою для     обговорення з медичними працівниками   було:  «Професійне вигоряння медичних   працівників, протидія та збереження   власного ресурсу та наслідки   профвигорання серед медичних   працівників». Всеукраїнське оцінювання професійного вигорання серед медичних працівників 2023 року виявило, що 83% респондентів застосовували для подолання стресу алкоголь, психоактивні речовини (ПАР) тощо. Але для здорового самовідновлення насамперед варто подбати про:  повноцінне харчування;  споживання достатньої кількості рідини;  сон щонайменше сім годин;  уникання гаджетів перед сном;  регулярну фізичну активність;  хобі;  відпустку. Адже, щоб піклуватися про когось, треба мати достатньо енергії та ресурсу. А турбота про інших починається з себе!
19 Березня, 2024 р., 13:35
Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб. Звісно, далеко не всі працівники повинні проходити медичні обстеження - у чинному законодавстві України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковим медичним оглядам. Сьогодні ми вам розповімо про обов’язкові медичні огляди, так звані «профілактичні», попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, та які проводяться відповідно до ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та ст. 45 Закону України «Про систему громадського здоров’я» Такі медогляди мають проходити працівники: харчових підприємств, підприємств роздрібної торгівлі та громадського харчування  лікувально-профілактичних закладів спортивно-оздоровчих комплексів закладів культури підприємств фармацевтичної промисловості працівники підприємств та об’єктів водопостачання і каналізації транспортно-дорожнього комплексу особи суб’єктів господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин особи, які надають приватні послуги вдома інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь Згідно зі ст.21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»,ст. 45 Закону України « Про систему громадського здоров’я», Постановою КМУ від 23 травня 2001 р. № 559. Обов’язкові «профілактичні» періодичні медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників) Працівник в свою чергу зобов’язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди та несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог. Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, а також перелік необхідних обстежень, лікарів-
19 Березня, 2024 р., 13:33
Згідно з моніторингом захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції серед населення територіальних громад (Долинської ТГ, Вигодської ТСГ, Витвицької ТСГ та Болехівської міської ради) за 10 тиждень 2024 року (04.03- 10.03.2024 року) зареєстровано 296 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій (341,4 на 100 тис. нас.) проти 292 випадки (336,8 на 100 тис. нас.) за попередній тиждень. Спостерігається незначний ріст захворюваності на 1,3%. Перевищення епідпорогу на території громад не зафіксовано. По територіальних громадах  захворюваність на гострі респіраторні інфекції реєструвалась по різному. Так, на 10 тижні року в порівнянні з попереднім тижнем по Болехівській міській раді та Витвицькій ТСГ захворюваність не змінилась, по Долинській ТГ знизилась на 11%, а по Вигодській ТСГ зросла на 63,4%. У структурі захворюваності питома вага дітей до 17 років склала 48% – 168 особи. Найбільша частка серед усіх хворих відмічається серед вікової групи 5-14 років-102 осіб (35,1) та 30-64 роки - 74 осіб (25) . Загалом серед дитячого населення розподіл хворих за віковими групами наступний: 0-4 роки (25,6%), 5-14 років (60,7%), 15-17 років (13,7%). Серед дорослого населення 18-29 років (18,8%), 30-64 роки (57,8%), 65 і ст. (23,4%). Впродовж звітного тижня в заклади охорони здоров’я з приводу гострих респіраторних інфекцій госпіталізовано 3 пацієнтів проти 14 за попередній
19 Березня, 2024 р., 13:31
Згідно з моніторингом захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції серед населення територіальних громад (Долинської ТГ, Вигодської ТСГ, Витвицької ТСГ та Болехівської міської ради) за 10 тиждень 2024 року (04.03- 10.03.2024 року) зареєстровано 296 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій (341,4 на 100 тис. нас.) проти 292 випадки (336,8 на 100 тис. нас.) за попередній тиждень. Спостерігається незначний ріст захворюваності на 1,3%. Перевищення епідпорогу на території громад не зафіксовано. По територіальних громадах захворюваність на гострі респіраторні інфекції реєструвалась по різному. Так, на 10 тижні року в порівнянні з попереднім тижнем по Болехівській міській раді та Витвицькій ТСГ захворюваність не змінилась, по Долинській ТГ знизилась на 11%, а по Вигодській ТСГ зросла на 63,4%. У структурі захворюваності питома вага дітей до 17 років склала 48% – 168 особи. Найбільша частка серед усіх хворих відмічається серед вікової групи 5-14 років-102 осіб (35,1) та 30-64 роки - 74 осіб (25) . Загалом серед дитячого населення розподіл хворих за віковими групами наступний: 0-4 роки (25,6%), 5-14 років (60,7%), 15-17 років (13,7%). Серед дорослого населення 18-29 років (18,8%), 30-64 роки (57,8%), 65 і ст. (23,4%). Впродовж звітного тижня в заклади охорони здоров’я з приводу гострих респіраторних інфекцій госпіталізовано 3 пацієнтів проти 14 за попередній
19 Березня, 2024 р., 13:29
У салонах краси щодня використовуються інструменти, які безпосередньо контактують зі шкірою відвідувачів (іноді навіть з кров'ю) і можуть бути «переносниками» великої кількості патогенних мікроорганізмів (вірусів, бактерій або грибів). Це може бути як банальна грибкова інфекція, так і ВІЛ чи гепатит. Саме тому дезінфекція та стерилізація інструментів у салоні краси повинні виконуватися з усією ретельністю і у жодному разі не можна нехтувати ними. Вони повинні виконуватися регулярно, у суворій відповідності до інструкції, з виконанням усіх етапів. Обов'язково потрібно застосовувати надійний засіб для дезинфекції інструментів та поверхонь. Стерилізація та дезінфекція у салоні – це різні, проте взаємодоповнюючі процедури. Про це мають знати і майстри та їхні клієнти. Якість стерилізації інструментів у салонах та перукарнях потрібно регулярно перевіряти. Для цього проводиться лабораторний контроль. Лікарі Долинського відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» допомагають визначити, чи є ваші інструменти на 100% стерильними. Лабораторний контроль стерильності інструментів потрібно проводити хоча б раз на 6 місяців, або за бажанням майстра чи салону. Під час обробки інструментів майстри працюють з невидимою загрозою. При цьому навіть незначне недотримання правил обробки інструменту може призвести до загрози інфікування - і клієнта, і майстра. Навіть якщо ви впевнені у якості засобів і приладів, якими ви користуєтеся, перевірка є обов’язковою. Тільки вона покаже, чи якісно ви обробляєте інструменти. Якщо результати перевірки не покажуть стерильність, ви зможете вчасно ліквідувати загрозу здоров’ю працівників та клієнтів.   Отож, щоб ваш б'юті-салон користувався популярністю у відвідувачів, необхідно дбати про підтримку чистоти в ньому, про якісне знезараження всіх поверхонь, а також інструментів. Для дезінфекції та стерилізації необхідно використовувати тільки засоби від надійних виробників, які відповідають усім стандартам і мають необхідні сертифікати. А проконтролювати чи все правильно Ви робите - ми Вам допоможемо!
04 Березня, 2024 р., 13:46
Випадки захворюваності на вітряну віспу продовжують реєструватися. І нас часто запитують чи можна вакцинуватися, якщо були в контакті з хворим? За контакту людини, що раніше не хворіла і не вакцинована, з хворою на вітряну віспу або оперізуючий герпес, їй рекомендується прищепитися від вітрянки. Цей спосіб екстреної профілактики дозволяє не захворіти на вітряну віспу, якщо імунізація проводиться протягом 3-4 діб після контакту з зараженим. Якщо людина не пам'ятає, чи хворіла вона в дитинстві і чи робилося їй щеплення, їй також слід вакцинуватися. Тривалість ефекту щеплення від вітряної віспи залежить від стану імунітету людини, але за даними дослідників становить щонайменше 7-10 років. Вакцинація від вітряної віспи формує тривалий імунітет, тому дитині або дорослому достатньо щеплюватися раз на десять років. Дворазове введення вакцини забезпечує формування стійкості до інфекції у більш ніж 92% людей, тоді як одне щеплення призводить до вироблення імунітету приблизно у 80% вакцинованих. В Україні розроблено офіційний календар щеплень. Згідно з ним, дітям щеплення від вітрянки можна робити в будь-якому віці, починаючи з 9 місяців, за відсутності протипоказань (імунодефіциту, гострих чи хронічних хвороб у період загострення, тяжких неврологічних патологій). Вакцинація від вітряної віспи не є обов'язковою в Україні, тому батькам необхідно самим перейматися цим питанням та звернутися до лікаря. Для імунізації проти вітрянки дитині необхідно запровадити дві дози живої вакцини. Дворазова вакцинація призводить до виникнення стійкого імунітету до вітрянки у 99% дітей. На розвиток імунітету до захворювання витрачається близько 6 тижнів. Щеплення від вітрянки рекомендують робити двічі: першу дозу вакцини вводять у однорічному віці, а другу — у 4-6 років. Якщо вакцинація не була проведена в рекомендовані терміни, дитині до 13 років також слід зробити два щеплення: друге з них роблять не раніше, ніж через 3 місяці після першого. Після 13 років дітей вакцинують дворазово з інтервалом між щепленнями щонайменше чотири тижні. Вакцину від вітрянки дітям можна вводити одночасно з будь-яким іншим щепленням, крім БЦЖ.
04 Березня, 2024 р., 13:38
Ожиріння – це процес накопичення жиру, що призводить до збільшення маси тіла.  Ожиріння є серйозним захворюванням. За даними ВООЗ більше 1 млрд людей у світі мають надлишкову вагу. ВООЗ навіть розглядає ожиріння як глобальну епідемію, адже з кожним роком ситуація лише погіршується. Найпоширенішою причиною надлишкової ваги є переїдання, яке доповнює відсутність фізичної активності. Але також ожиріння є наслідком:  лікування гормональними препаратами;  спадковості;  цілої низки захворювань (хвороба Кушинга, пошкодження нервових клітин гіпоталамуса, порушення в роботі щитовидної залози, недорозвинені статеві залози та ін.). Надмірне споживання калорійної їжі, особливо з високим вмістом жиру та цукру, може сприяти набору зайвої ваги. Часте вживання фаст-фуду та процесованих продуктів(ковбаси, копчених виробів, сосисок) також є фактором ризику.
04 Березня, 2024 р., 13:34
Йод є невеликим, але надзвичайно важливим елементом для здоров'я людини. Він грає ключову роль у регулюванні функціонування щитоподібної залози, яка виробляє гормони, необхідні для правильного росту та розвитку організму. Ось кілька важливих функцій йоду:

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь