Пошук

СЕС

04 Березня, 2024 р., 11:10
Прийшла весна.. і настає час регулярної санітарної чистки криниць та каптажів. Це найкращий період коли розглядається чистка криниці, адже це період, коли вода не використовується настільки активно, як влітку або взимку. Чистка криниці у ці періоди дозволить забезпечити перерву у використанні води та відновити криницю до належного стану. Вода до сих пір для людей є незбагненною рідиною, без якої немислиме життя. Але буває, що вода пропадає з криниці, або ж її рівень падає на стільки, що її неможливо досягнути. Причин може бути декілька, як наприклад зміна місця джерела, забруднення криниці. У таких випадках слід провести чистку криниці від замулення і органічного бруду, а також при потребі провести дезінфекцію води в криниці. Для цього використовується хлорне вапно або спеціальні таблетовані деззасоби, а також хороший ефект дезінфекції води дають керамічні “патрони”, заповнені хлорним вапном з водою, які опускаються в криницю на тривалий час (1 місяць). Після чого їх очищують, знову заповнюють та опускають в криницю. У випадку, коли вода криниці забруднена, змінився смак, запах, колір чи з інших причин виникає необхідність провести таке: вичерпати чи викачати воду з криниці, очистити від намулу стінки, дно. Зруб продезінфікувати 5 % розчином хлорного вапна. Слід зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою колодязя забороняється до усування цих дефектів. Навесні, внаслідок танення снігу, випадання атмосферних опадів підвищується ризик надходження у водоносні горизонти забруднюючих речовин, які вимиваються із поверхневих шарів грунту. З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток, розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі: «Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», а також хлорне вапно, гіпохлорит кальцію та інші. Після проведення санації криниці (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10). В проведенні лабораторних аналізів води Вам можуть допомогти спеціалісти Долинського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ». Звертайтесь до нас за адресою: м. Долина, вул. Обліски, 133 Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!
04 Березня, 2024 р., 11:07
Люди щодня роблять тисячі вдихів і споживають близько 10 000 літрів повітря на день. Разом з необхідним киснем легені отримують також значні дози забруднювачів, які можуть бути присутніми у різних концентраціях. Забруднюючі речовини шкоди здоров’ю людей, екосистемі або всій планеті. Деякі забруднювачі, такі як діоксид вуглецю та метан, сприяють зміні клімату, інші речовини безпосередньо впливають на здоров’я людини. За оцінками ВООЗ, у світі забруднення повітря щорічно забирає близько 7 мільйонів життів. 80% цих смертей пов’язані з неінфекційними захворюваннями, що можна порівняти зі смертністю від вживання тютюну. Тривалий вплив забрудненого повітря підвищує ризик смерті від ішемічної хвороби серця на 24%, від раку легені на 28%, хронічної обструктивної хвороби й інфекції легень на 43%, інсульту на 25%, а також від діабету 2 типу, ожиріння, хвороби Альцгеймера та деменції. Сьогодні під час ведення російсько-української війни в Україні людина стикається з багатьма канцерогенними речовинами, концентрація яких різко зростає в повітрі під час вибухів і руйнування будівель. До таких речовин належать дим, пісок, пил, ТЧ та азбест, що є канцерогенами класу 1А за IARC. Щодня утворюються тисячі тон небезпечних відходів зі зруйнованих будівель, які містять азбест. Це може підвищувати ризик розвитку багатьох онкологічних захворювань – раку легені, гортані, мезотеліоми та ін. Тож, вкотре нагадуємо, не нехтуйте своїм здоров’ям! Ви вже сьогодні можете пройти  скринінгові дослідження для раннього виявлення ракових захворювань. Бережіть себе та будьте здорові!
04 Березня, 2024 р., 11:04
Холодна погода не тільки шкодить, але і приносить користь. Наприклад, зниження температури на вулиці сприятливим чином позначається на роботі головного органу центральної нервової системи. Більш низькі температури на вулиці роблять людей пригніченими, в результаті чого вони не прагнуть виходити з дому, що в корені неправильно. Насправді, прогулянки несуть чимало переваг для здоров’я. Зокрема, морози допомагають підвищити здоров’я мозку, а в літні періоди його активність погіршується. Як показують експерименти після впливу прохолодної погоди люди краще запам’ятовують різноманітні факти, їх концентрація поліпшується, що має відношення до більш розвиненого інтелекту. Особи, які прагнуть схуднути, теж можуть отримати користь від зими. Суть в тому, що м’язи, які скорочуються при трясці, виділяють гормон іризин, який сигналізує жировим клітинам, що пора прискорювати обмін і виділяти тепло, що безпосередньо пов’язано з спалюванням калорій. Холодна погода покращує зовнішній вигляд. Позитивний вплив низької температури пояснюється стресовим фактором, в результаті чого відбувається підвищення тургору шкіри, що сприяє розгладженню зморшок. Деякі шрами і почервоніння в цей період стають практично непомітними. Ще один позитивний вплив зими – уповільнення запальних процесів в організмі, що відноситься до численних захворювань, симптоми яких значно полегшуються. Тож, незважаючи на зимову холодну погоду, не забудьте про прогулянку на свіжому повітрі!
04 Березня, 2024 р., 11:01
В рамках проведення інформаційної кампанії до Всесвітнього дня боротьби з раком сьогодні начальником Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Юліаною Коник було проведено робочу зустріч з лікарями педіатрами амбулаторії №1 КНП «Центр первинної медичної допомоги» Долинської міської ради. Вели розмову про найпоширеніші онкологічні захворювання, про ранню їх діагностику. Адже, дитячі онкологічні захворювання відрізняються від дорослих, в першу чергу, видами пухлин. Найчастішими злоякісними новоутвореннями у дітей вважаються: лейкемія (рак крові); пухлини головного мозку та нервової системи; лімфоми (новоутворення лімфатичної системи); остеосаркома та саркома Юїнга (пухлини кісток скелету); пухлини нирок; пухлини сполучної тканини. На жаль, рак на перших стадіях, не має специфічних ознак. Проте, починаючи з перших місяців життя дитини на розвиток злоякісного новоутворення можуть вказати наступні зміни:  зниження апетиту, зниження маси тіла, підвищена втомлюваність та кволість дитини;  апатія, немотивовані зміни настрою, підвищена агресивність, відмова від раніше улюблених справ, зміна поведінки малюка;  біль будь-якої локалізації: у голові, грудній клітині, кістках, суглобах, животі;  поява збільшених лімфатичних вузлів, або будь яких інших ущільнень («шишок») на тілі дитини;  лихоманка без ознак інфекційної патології;  поява висипу;  схильність до кровотеч, немотивована поява «синців»;  блідість шкірних покривів, анемія;  неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психофізичного розвитку. А також обговорили про необхідність інформування маленьких пацієнтів та їх батьків щодо факторів ризику виникнення онкологічних захворювань та про формування корисних звичок , які є профілактичними заходами у боротьбі з раком! Зокрема:  ведення здорового способу життя  правильного харчування  відмови від тютюнопаління та вживання алкоголю  необхідність регулярних профілактичних візитів до лікаря  проведення вакцинації згідно календаря профілактичних щеплень  вміння ставити здоров’я у пріоритет!
04 Березня, 2024 р., 10:58
Чим більше ми знаємо про хворобу, тим більше у нас шансів її перемогти. Рак шкіри – одна з найнебезпечніших різновидів захворювання. У нього майже немає “хороших” форм, його часто виявляють вже на досить пізніх стадіях, а лікування часто буває дуже важким. За останні 50 років поширеність меланоми серед жінок у віці до 40 років збільшилася в 8 разів. Тому так важливо знати перші ознаки і прояви хвороби і регулярно проводити самостійний огляд, а також не рідше одного разу на рік проходити професійний огляд у лікаря. Першим і основним симптомом раку шкіри вважаються родимки, які змінили колір, розмір або форму. Але важливо пам’ятати, що це не єдина ознака хвороби. Так, ознакою початку меланоми може бути прищик, який не проходить протягом довгого часу; болячка, яка свербить або кровоточить; інші утворення на шкірі. Саме тому важливо відразу ж звертатися до лікаря, якщо ви виявили на шкірі підозріле новоутворення - навіть якщо воно зовсім не схоже на родимку. Основною причиною розвитку захворювання як і раніше залишається вплив ультрафіолету і звичка засмагати, особливо в солярії, що істотно підвищує ризик розвитку раку, але це не єдина причина. Іншими факторами, що підвищують ймовірність настання хвороби, є генетика, прийом ліків, що пригнічують імунітет і деякі інші. Тому навіть в тому випадку, якщо ви не проводите на сонці багато часу і ніколи не були в солярії, вам варто регулярно проводити самоогляд шкіри і звертатися до лікаря при найменшій підозрі.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь